Aproximativ 98,5% dintre hainele comercializate de către retailerul de fashion suedez H&M în toată lumea sunt produse în fabrici operate de diverși furnizori din toată lumea cu care lanțul de magazine are contracte, printre care și România, scrie Economica.net.
La noi în țară, H&M are trei astfel de „‘furnizori preferați” care beneficiază de un statut privilegiat. „Aceștia beneficiază de un parteneriat pe termen lung cu H&M și de beneficii precum posibilitatea de a planifica producția pe o perioadă de 5 ani. Doar furnizorii cu cele mai bune performanțe în toate domeniile, incluzând sustenabilitatea, pot deveni parteneri strategici ai H&M”, informează H&M. Aceștia realizează 60% din producția necesară H&M.
Potrivit unei liste oficiale a H&M, retailerul colaborează în România cu 11 furnizori dintre care trei au statutul de furnizori preferați (gold). Este vorba despre Artifex, Time International Trading și Pandora Prod.
Conform datelor Ministerului de Finanțe aferente anului 2013, cea mai mare companie din industria textilă care produce pentru H&M, după cifra de afaceri, este Pandora Prod, care are două fabrici de producție la Focșani și Tecuci, ambele lucrând pentru gigantul suedez. Compania cu o istorie de aproximativ 20 de ani este deținută de familia Simiz, una dintre cele mai prospere din județul Vrancea și a raportat în 2013 afaceri de 128,8 milioane de lei.
H&M operează pe plan local o rețea de 38 de magazine și a raportat pentru primul trimestru al anului fiscal 2015, vânzări de 384 de milioane de coroane suedeze (41,2 milioane de euro) de la 248 de milioane de coroane (26,6 milioane de euro) în același interval al anului trecut.
În lei, H&M România a raportat o creștere de 45% a veniturilor din vânzări în perioada decembrie 2014-februarie 2015, se arată într-un raport al companiei. Grupul H&M a fost fondat în Suedia în 1947 și este listat la NASDAQ OMX Stockholm. La sfârșitul lunii februarie, H&M avea 3.551 magazine pe circa 50 de piețe, inclusiv unități deschise în sistem de franciză.